ZorgBulletin 15 juli 2021

Onderzoek naar impact smartphone app bij verdachte huidplekken

In Nederland krijgt één op de vijf mensen huidkanker en daarmee is het de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Uit onderzoek blijkt dat het voor mensen lastig is om te beoordelen of een huidplekje moet worden onderzocht door een arts. Inmiddels zijn er verschillende apps beschikbaar waarmee mensen zelf thuis verdachte huidplekken kunnen laten beoordelen met behulp van hun eigen mobiele telefoon. Hoewel er al verscheidene onderzoeken zijn gedaan naar de effectiviteit van dergelijke apps, is de impact van deze apps op de zorg van gebruikers nog niet bekend.  
  




Wat gaan we doen? 
De afdeling Dermatologie van het Erasmus MC gaat binnenkort van start met een groot gerandomiseerd onderzoek naar de impact van een dergelijke app, genaamd SkinVision. Het doel van deze studie is om te bepalen wat het effect is van het gebruik van deze app in het dagelijks leven op de zorg voor mensen met verdachte huidplekken.  
  
Het onderzoek wordt gesteund door DSW. Verzekerden van DSW krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Vervolgens worden deelnemers ingedeeld in twee groepen: één groep krijgt direct een jaar lang kosteloos toegang tot de app en de andere groep krijgt een jaar later toegang tot de app. Om het zorggebruik van deelnemers in kaart te brengen, wordt na toestemming van de deelnemers (informed consent), gebruikgemaakt van DSW declaratiegegevens gerelateerd aan dermatologische zorg en van registratie van huidkankerdiagnosen in Palga (nationale pathologie database).  
  
Hoe werkt SkinVision precies? 
SkinVision is een mobiele applicatie. Met deze app kunnen mensen thuis een foto maken van een opvallend huidplekje. Op basis van een algoritme krijgt de gebruiker vervolgens binnen 30 seconden een risicobeoordeling van deze plek. Vervolgens ontvangt de gebruiker een advies om het plekje in de gaten te houden of om de huisarts te bezoeken.



 
Heeft dit onderzoek nog gevolgen voor de werkwijze in de huisartsenpraktijk? 
In principe heeft dit onderzoek geen gevolgen voor de huisartsenpraktijk. Wanneer een patiënt in de praktijk komt na gebruik van de SkinVision app, geldt de gebruikelijke aanpak (care as usual). U kunt de patiënt dus beoordelen en/of behandelen zoals u dat normaliter ook zou doen. Het aanschrijven van verzekerden door DSW gaat gefaseerd plaatsvinden. Uitnodigingen worden in clusters verstuurd aan de hand van postcodes. DSW verzekerden die patiënt bij uw praktijk zijn worden dus niet allemaal tegelijk aangeschreven, maar in fases en verspreid over meerdere praktijken. Dit om eventuele extra belasting (zoals extra vragen/telefoontjes of consulten) in huisartsenpraktijken te voorkomen.

Meer informatie over het onderzoek vindt u via dit filmpje, dat onderdeel uitmaakt van de uitnodiging voor het onderzoek, of op deze webpagina.

Bij vragen over de studie kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam van het Erasmus MC, via SPOTstudie@erasmusmc.nl. Bij vragen over de SkinVision app kunt u contact opnemen met SkinVision, via mailadres info@skinvision.com of telefoonnummer 020-7546571.

Deel dit bericht: