ZorgBulletin 15 september 2022

Aanpakken onnodige en oneigenlijke administratieve werkdruk huisartsen

Veel huisartsen ervaren dat de hoeveelheid administratie in de huisartsenzorg te hoog is. Dat gaat vaak ten koste van de tijd voor patiëntencontact. Ondanks de afspraken die zijn gemaakt tussen huisartsenorganisaties, zorgverzekeraars en overheid om administratieve lasten te verminderen, blijken de huisartsen in onze regio nog veel last te hebben van onnodige en oneigenlijke administratieve werkdruk.  
De urgentie is hoog en daarom startte ZEL met onderzoek en diverse activiteiten om de oneigenlijke en onnodige administratieve belasting voor huisartsen te verminderen.  

Resultaten eerste onderzoek
Onlangs hebben we onderzocht wat de grootste werkdruk en ergernis oplevert in de praktijk. Onnodige en oneigenlijke administratieve taken kwamen naar voren als belangrijke werkdruk verhogende en ergernis gevende factoren. Van de 82 aangegeven onnodige administratieve taken bleken 15 gerelateerd aan hoofdbehandelaarschap, 34 aan medische overdracht, 11 aan medische verklaringen en 13 aan wachttijdenprobleem. Vanuit deze gegevens gaan wij op basis van een projectplan gericht aan de slag. Zodra hier meer over te melden is, informeren wij u hierover in het ZorgBulletin.  

De bestaande afspraken in het kader van ontregel de zorg even opfrissen
Het bleek verder dat huisartsen op bepaalde onderdelen zelf onvoldoende op de hoogte zijn van de bestaande afspraken in het kader van ontregel de zorg. Daarom zullen wij in de volgende ZorgBulletins enkele bestaande afspraken kort en bondig in een rubriek ontregel de zorg nog eens onder de aandacht brengen.  
Eén van die afspraken is bijvoorbeeld dat er voor een doorverwijzing vanuit een psycholoog naar de specialistische GGZ geen verwijzing van de huisarts nodig is. Klik hier voor meer informatie hierover. 

Denk bijvoorbeeld ook aan bestaande afspraken over het voorschrijven van genees- en hulpmiddelen, verwijzingen en geschrapte/vereenvoudigde formulieren.

De afspraken zijn ook te vinden op de website ontregel de zorg en via www.verwijsafspraken.nl.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met Marc van Wijk via mvanwijk@zel.nl.

Deel dit bericht: