ZorgBulletin 15 september 2022

Integrale samenwerking tussen zorg en welzijn: Lukt het de patiënt om hulp te vragen? 

Lukt het de patiënt om hulp te vragen? Dat is de vraag waar we deze keer bij stilstaan in de serie over de samenwerking in het Sociaal Plein. In de vorige ZorgBulletins besteden wij aandacht aan praktische tips voor een integrale aanpak zorg en welzijn en aan de vraag wat patiënten belangrijk vinden. In deze serie artikelen bespreken wij de uitkomsten van het onderzoek naar de integrale samenwerking in het Sociaal Plein Damzicht. Op het Sociaal Plein werken de medewerkers in de huisartsenpraktijk nauw samen met collega’s uit het sociale domein. 

Het is voor patiënten niet altijd makkelijk om hulp te vragen. De meeste mensen weten waar ze naartoe kunnen bellen om een afspraak te maken of een vraag te stellen. Er is echter ook een groep mensen die dit niet goed weet en deze (professionele) hulp wel nodig heeft. Deze mensen kunnen in een negatieve spiraal terecht komen, waarbij het steeds moeilijker wordt om hulp te krijgen. Zo'n negatieve spiraal zie je vaker bij mensen met een kleine sociale kring, waarbij het organiseren van mantelzorg en ondersteuning van naasten moeilijker is, en bij een vergrijzende populatie. 

Tips om te vertragen
Om patiënten meer ruimte en vertrouwen te geven om hun vraag te kunnen stellen, is het nodig om als de patiënt een afspraak maakt meer te "vertragen".
Voorbeelden om dit te organiseren:
  • Begrijpt u een patiënt aan de telefoon niet goed of begrijpt de patiënt u niet, bijvoorbeeld door een taalbarrière? Nodig de patiënt dan uit in een aparte ruimte in de praktijk. Dan krijgt u een beter gesprek.  
  • Een gastvrouw of -heer kan helpen als mensen vooral hun verhaal kwijt willen.  Achter dat verhaal zit niet altijd een directe hulpvraag. Een gastvrouw of -heer kan een eerste aanspreekpunt zijn voor patiënten en verlaagt de druk op professionals.  
  • Niet alle patiënten zijn digivaardig genoeg om bijvoorbeeld online afspraken te maken. Wat kan helpen, is dat u met de patiënt overlegt of deze digivaardiger wil worden en met hem bespreekt waar en hoe hij/zij deze vaardigheden kan opdoen.  
  • Organiseer een inloopspreekuur voor ‘Wat is uw vraag?’ (vraagverheldering), waarbij een andere medewerker dan de huisarts samen met de patiënt bespreekt wat de vraag is. Zo voorkomt u dat er onnodig contact met de huisarts is. Ook kan deze medewerker mensen meteen doorverwijzen naar bijvoorbeeld welzijn.  
In de komende editie van het ZorgBulletin zullen we verder ingaan op de vraag hoe   de patiënt de  hulp krijgt die hij/zij nodig heeft. Wilt u de gehele rapportage lezen? Deze vindt u hier

Deel dit bericht: