ZorgBulletin 19 december 2019

Bof: advies aanvraag bofdiagnostiek

Momenteel  is er een verhoging van het aantal bofinfecties in Nederland en in onze regio, voornamelijk onder personen die langer dan 10 jaar geleden tegen bof zijn gevaccineerd. Onvolledige bescherming na vaccinatie en teruglopende immuniteit in combinatie met intensieve sociale contacten zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de bofuitbraken. Voor bof geldt sinds 2008 een meldingsplicht. De artsen-microbiologen van Franciscus Gasthuis & Vlietland adviseren het volgende met betrekking tot het aanvragen van bofdiagnostiek:

Besmettelijke periode
Bof is het meest besmettelijk vanaf 1 tot 2 dagen vóór het optreden van de parotiszwelling tot 5 dagen daarna. In de urine is tot 5 dagen na het begin van de parotitis bij 80% van de patiënten het virus aantoonbaar.

Microbiologische diagnostiek
Voor het aantonen van een actieve bofinfectie bij gevaccineerden kan diagnostiek middels een PCR aangevraagd worden. De aanwezigheid van het bofvirus kan aangetoond worden in keeluitstrijk-, urine- en speekselmonsters en is voldoende sensitief indien de monsters zijn afgenomen binnen de eerste week na de eerste ziektedag (start parotitiszwelling). Het aanvragen van bofserologie (IgM/IgG) bij gevaccineerden met actieve bofinfectie heeft geen toegevoegde waarde.