ZorgBulletin 19 december 2019

Wanneer heeft een patiƫnt een (nieuwe) verwijsbrief nodig?

  • Een patiënt die voor het eerst met een nieuwe zorgvraag bij een specialist komt, heeft altijd een verwijsbrief nodig. De verwijsbrief is alleen geldig voor de vraagstelling die de huisarts hierin heeft geformuleerd.
  • Zolang een patiënt onder behandeling is van de specialist, is er geen verwijsbrief nodig voor vervolgafspraken. Ook niet wanneer de specialist de patiënt pas na meer dan 1 jaar terug wil zien op de polikliniek. In dit geval wordt de specialist als verwijzer gezien.
  • Na afsluiting van de behandeling draagt de specialist de patiënt weer aan de huisarts over. De huisarts krijgt hiervan bericht. Wanneer de huisarts de patiënt opnieuw, voor dezelfde zorgvraag, naar de specialist verwijst, is een nieuwe verwijsbrief nodig.
  • Een verwijsbrief is 1 jaar geldig voor de betreffende zorgvraag. De geldigheid van 1 jaar is de tijd tussen de verwijzing (datum op verwijsbrief) en het 1e consult van de patiënt bij de specialist.
Indien bij een 1e afspraak op de poli blijkt dat de patiënt niet bij het betreffende specialisme geholpen (bv. orthopedie) kan worden maar moet worden verwezen naar een ander specialisme (bv. neurologie) dan dient de huisarts voor dit specialisme een nieuwe verwijzing te maken (in de praktijk wordt vaak al intern doorverwezen door in dit geval de orthopeed naar de neuroloog). In deze situatie zullen voor deze patiënt 2 DBC’s worden geopend die worden verrekenend met het eigen risico van de patiënt.