ZorgBulletin 19 december 2019


Update over ontwikkelingen in de jeugdhulp regio Haaglanden

De kranten staan de laatste maanden vol met artikelen over de jeugdhulp in de regio Haaglanden. Wat is momenteel de stand van zaken? En wat betekent dit voor huisartsen? De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Westland en Pijnacker (regio DWO) informeren u hierover met dit bericht.

Regionale ontwikkelingen: resultaatgericht werken
De tien gemeenten in de regio Haaglanden hadden voor ogen om samen met de jeugdhulpaanbieders per 2020 resultaatgericht te gaan werken. Dit houdt in dat de zorgvraag en het beoogde resultaat van het gezin voorop staat en we inzetten op wat nodig is om dat te bereiken. Het gezin krijgt één vaste jeugdhulpverlener als aanspreekpunt en er wordt een vaste prijs per zorgtraject betaald wanneer de jeugdhulpaanbieder klaar is.

Rechtszaak
Aanbieders in de jeugdhulp hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gemeenten in de regio Haaglanden waar regio DWO onderdeel van uitmaakt. Met name vanwege de voorgestelde tarieven. De rechter heeft de aanbieders in het gelijk gesteld. Consequentie is dat de tien gemeenten het eerst met de aanbieders eens moeten worden over de tarieven. Dit heeft geleid tot uitstel van de nieuwe werkwijze.

Zorg na 1 januari 2020
Het is natuurlijk belangrijk dat jeugdigen en gezinnen ook na 1 januari de zorg krijgen die ze nodig hebben. Om er voor te zorgen dat lopende jeugdhulptrajecten en nieuwe aanvragen zonder belemmering worden uitgevoerd en toegewezen, hebben de gemeenten samen met aanbieders afspraken gemaakt. Ter overbrugging naar het nieuwe jeugdhulpstelsel worden hiervoor contracten afgesloten voor 1 jaar met bijna dezelfde voorwaarden als het huidige contract. Als huisarts kunt u vanaf 1 januari 2020 blijven verwijzen naar de jeugdhulp zoals u dat nu ook gewend bent.

Langere termijn
Hoe gaat het nu verder? De gemeenten gaan samen met de aanbieders ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de resultaatgerichte jeugdhulp in de loop van 2020 kan worden hervat en dat uiterlijk op 1 januari 2021 de nieuwe werkwijze ingaat. U wordt uiteraard van tevoren geïnformeerd over wat hierin gaat veranderen en wat dat voor u betekent.

Landelijke ontwikkelingen
Verder heeft het Rijk acties aangekondigd om de jeugdzorg te verbeteren. Alle gemeenten volgen deze ontwikkelingen en wachten meer concrete informatie van het Rijk af. Maandag 18 november heeft de Tweede Kamer de begroting jeugd behandeld. Een groot aantal wethouders was daarbij aanwezig om te onderstrepen dat er structureel extra geld nodig is voor de jeugdzorg.

Ongeruste ouders
Ongetwijfeld krijgen ook ouders en kinderen via de media mee dat er onrust en onduidelijkheid is. Als ouders hun vragen of zorgen bij u uiten, kunt u aangeven dat hun zorg gewoon doorgaat.

Indien u naar aanleiding hiervan nog vragen heeft over het beleid rond de jeugdhulp, neem dan contact op met de contactpersonen van de gemeenten: