ZorgBulletin 30 maart 2023

Toelichting screeningsinstrument beoordelen voedingstoestand bij opname in het Reinier

Wat is de SNAQ? 
In het Reinier de Graaf Gasthuis wordt gebruik gemaakt van de SNAQ.  
SNAQ staat voor Short Nutritional Assessment Questionnaire. 
Een korte vragenlijst om de voedingstoestand van een patiënt te kunnen beoordelen. Het doel van de SNAQ is om ondervoeding of het risico daarop bij opname op te sporen.  
 
In onderstaande afbeelding ziet u de vragen en hoe daarop gescoord wordt: 



Bij een score van 2 punten is er een verhoogd risico op ondervoeding en bij een score van 3 of hoger is er sprake van ondervoeding. 
  
Zowel de verpleegkundige als de voedingsassistent is op de hoogte van de hoge SNAQ-score, zodat er extra aandacht aan deze patiënt gegeven kan worden. Patiënten worden gestimuleerd om goed te eten en drinken en krijgen extra eiwitwitrijke tussendoortjes aangeboden. 
Afhankelijk van de hoogte van de score wordt er door de diëtist een voedingsbeleid voor de patiënt ingezet.  
  
Bij een SNAQscore van 2 krijgen patiënten in het Reinier de Graaf Gasthuis een energie- en eiwitverrijkt dieet, waarbij ook 3x een energie- en eiwitverrijkt tussendoortje wordt aangeboden. 
 
Bij een score van 3 of hogerworden de 3 extra tussendoortjes door de diëtist bepaald, waaronder 1x eiwitverrijkte en energieverrijkte drinkvoeding (Nutridrink Compact Proteïn).

De diëtist wordt altijd op de hoogte gesteld van een SNAQ-score van 3 of hoger, maar door de vaak korte opnameduur gaat de diëtist in de meeste gevallen niet bij de patiënt langs. Indien de patiënt tijdens de opname meer problemen krijgt met de voedingsinname ondanks het door ons ingezette energie- en eiwitverrijkte dieet, wordt de diëtist alsnog ingeschakeld via een verwijzing van de behandelend specialist. De diëtist bezoekt dan de patiënt en stelt een persoonlijk behandelplan op. 
  
Het probleem van ondervoeding ontstaat meestal thuis en is vaak een al langer bestaand probleem. Meerdere factoren onder andere ziekte, eenzaamheid en onvermogen door ADL-beperkingen kunnen aan de grondslag van ondervoeding liggen. Het kan niet op korte termijn in het ziekenhuis opgelost worden. Daarom is het van belang om het probleem in de eerstelijn verder op te pakken.  
Wanneer een patiënt met ontslag naar huis gaat, verstuurt de secretaresse van de paramedische dienst een standaardbrief naar de huisarts en (sinds kort) een informatieve brief naar de patiënt.