Zorgbulletin 23 december 2021

Ervaringen Webinar doktersassistenten en triagisten over kindermishandeling en huiselijkgeweld

Onlangs namen 300 doktersassistentes en triagisten deel aan het webinar van Augeo en de Nederlandse Vereniging van doktersassistenten (NVDA) over kindermishandeling en huiselijk geweld. Aandachtsfunctionaris en huisarts/kaderhuisarts GGZ, Carla van Beurden uit Maasluis was één van de sprekers. Dat het onderwerp belangrijk is voor doktersassistenten en triagisten bleek uit het feit dat ruim 40% van de aanwezigen tijdens zijn/haar loopbaan meerdere keren vermoedens heeft gehad van kindermishandeling en/of huiselijk geweld.

Signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.
De aanwezigen noemden als signalen vooral blauwe plekken, angst, verwaarlozing en verwondingen. Na wat meer navraag werden tevens de volgende signalen en voorbeelden genoemd en besproken:  
  • Een moeder die schreeuwt tegen het kind tijdens telefonisch contact. 
  • Een moeder schreeuwt tegen een baby die huilt: “hou nu toch eens op met huilen”.  
  • De reden dat een buurman met een kind naar de HAP kwam bleek te zijn dat beide ouders stomdronken op de bank te zaten. 
  • Een gesprek in de wachtkamer waarbij een meisje werd gekleineerd en monddood werd gemaakt.  
  • “Ik heb het niet in mijn werk meegemaakt, maar wel privé, dat het niet heel duidelijk is, maar dat het mij een naar gevoel gaf. Ik wist toen niet goed wat ik moest doen.” 
Signalen kunnen iets zeggen of een vermoeden bevestigen, echter, bij signalen kan men nog geen conclusie trekken. De signalen kunnen een momentopname zijn. Veel signalen krijgen pas betekenis wanneer de zorgverlener ze met de patiënt of ouder bespreekt. Leer meer over signaleren in de cursus "Werken met de meldcode" of de herhaalcursus van Augeo. Meer informatie daarover vindt u hier. Wat doen de aanwezigen doktersassistente en triagisten met de signalen? Het merendeel van de aanwezigen bleek de signalen met huisarts of collega’s te delen.  
 
Kindermishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar maken 
Tijdens het Webinar bleek ook duidelijk dat bij velen nog terughoudendheid bestaat om het vermoeden te bespreken met patiënten. Dit blijkt duidelijk uit onderstaand overzicht:



Wilt u meer weten over de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld lees dan deze informatie of kijk op de ZEL website. U kunt uw vragen m.b.t. huiselijk geweld en kindermishandeling ook stellen aan Antoinet Smallegange via: asmallegange@zel.nl.

Deel dit bericht: