ZorgBulletin 9 april 2020

Corona-informatie voor laaggeletterden en anderstaligen

Wekelijks zetten we in het ZorgBulletin informatie en handige filmpjes op een rijtje voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of anderstalig zijn. Begrijpelijke en duidelijke uitleg is een pré om de coronamaatregelen en adviezen goed op te kunnen volgen en het zorgt voor duidelijkheid. 

https://corona.steffie.nl/nl/ 
Deze site geeft begrijpelijke informatie voor kwetsbare groepen en geeft antwoord op vragen als: “Hoe zorg ik ervoor dat ik en anderen niet ziek worden? Welke symptomen kan iemand verwachten als je het virus krijgt?" Ook onderwerpen als het op een juiste manier wassen van de handen en het maken van een dagindeling komen op de site aan bod. Wat kun je zoal doen? En het legt de nadruk op het belang van bewegen. 

Begrijpelijke woordenlijst over Corona
Het duizelt ons soms van de hoeveelheid moeilijke woorden: corona-crisis, socialdistancing, lockdown, etc. Dicky is taalambassadeur bij stichting ABC en heeft deze moeilijke woorden de afgelopen opgeschreven. De betekenis van alle deze lastige woorden (80 in totaal) is hier te vinden op de site van Pharos.

De lijst is voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en voor zorgverleners om begrijpelijke uitleg te geven. Professionals die een rol in de crisis spelen krijgen door de lijst meer inzicht in wat moeilijke (corona)woorden zijn.

Handige links
  • informatie over het corona-virus in diverse talen (nieuw is de Somalische vertaling), klik hier
  • Zwanger of bevallen en het coronavirus, klik hier  
  • Corona, thuis blijven en opvoeding. Wat kan je doen? Klik hier
  • Facebookpagina over corona in Farsi, klik hier


Deel dit bericht: